Gå till innehåll

Yttrande till CSN för omställningsstudiestöd

Har du hittat en utbildning och vill söka omställningsstudiestöd hos CSN? Då kan du som egenföretagare, uppsagd eller anställd på en arbetsplats utan kollektivavtal få ett yttrande från oss för att komplettera din ansökan hos CSN.

Vem kan få ett yttrande?

För att Den offentliga omställningsorganisationen ska kunna skriva ett yttrande till dig som är anställd, uppsagd eller egenföretagare behöver du vara i följande situation:

 • du är mellan 27 och 62 år
 • du omfattas inte av ett kollektivavtal
 • du kan inte få ett yttrande från en annan registrerad omställningsorganisation

På sidan Hitta omställningsorganisation kan du söka efter vilken omställningsorganisation du tillhör genom att fylla i din nuvarande eller senaste arbetsgivares organisationsnummer.

Hitta omställningsorganisation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är ett yttrande?

Ett yttrande uttalar sig om och hur den tänkta utbildningen stärker din framtida position på arbetsmarknaden med beaktande av arbetsmarknadens behov.

Yttrandet använder CSN för att ta ställning til din ansökan om omställningsstudiestöd. Obs! Det är hos CSN du ansöker om omställningsstudiestöd och det är CSN som prövar din ansökan.

Uppfyller du kraven för att få omställningsstudiestöd?

Innan du ansöker om ett yttrande är det bra att först ta reda på om du uppfyller de krav som CSN har för att få omställningsstudiestöd. Information om omställningsstudiestödet och vilka krav som ställs hittar du på CSN:s webbplats. Där kan du också läsa mer om vilka utbildningar som ger rätt till omställningsstudiestöd.

csn.se/omstallning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vet du vilken utbildning du vill gå?

 • Vi rekommenderar dig att först söka omställningsstudiestöd hos CSN.
 • Efter att du skickat in din ansökan lämnar CSN dina uppgifter vidare till Den offentliga omställningsorganisationen.
 • Du blir sedan kontaktad av en av våra rådgivare där ni tillsammans under 1 - 2 timmars samtal går igenom ditt nuläge och CV samt dina önskemål om studier.
 • Därefter skickar vi rådgivarens yttrande till CSN.

På CSN:s webbplats finns information om hur du ansöker om omställningsstudiestödet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du osäker på vilken utbildning du vill gå?

 • Vi rekommenderar dig att först ansöka om ett yttrande hos oss. Du kan ansöka med din e-legitimation eller med blankett.
 • Har du rätt att få ett yttrande blir du kontaktad av en rådgivare där ni under 1 - 2 timmars samtal går igenom ditt nuläge och CV samt dina önskemål om studier.
 • Därefter skickar vi rådgivarens yttrande till CSN. Yttrandet är giltigt i ett år. Du behöver själv söka utbildning och ansöka om omställningsstudiestöd hos CSN.

Du kan ansöka om yttrande med din e-legitimation eller med blankett.

Ansök med e-legitimation

Logga in i e-tjänsten med din e-legitimation, fyll i ansökan och skicka in.

E-tjänsten Ansök om yttrande för omställningsstudiestöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Saknar du e-legitimation?

 • Fyll i blanketten för ansökan om yttrande
 • Skicka in blanketten till vår e-post eller vår postadress

Har du skyddade personuppgifter?

 • Kontakta våra handläggare via telefon 054-22 12 00
 • Fyll i blanketten för ansökan om yttrande
 • Skicka in blanketten till vår postadress

Blankett för ansökan om yttrande Pdf, 101 kB, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du vår e-post och postadress

På Min sida kan du som ansöker med e-legitimation:

 • återuppta en sparad ansökan
 • se vilka uppgifter du skickat in

Logga in på Min sida med e-legitimation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du inte rätt till ett yttrande får du ett beslut av oss där det framgår varför du inte får ett yttrande.

Du kan själv skriva ett yttrande. På CSN:s webbplats finns information om vad du ska tänka på när du skriver ett eget yttrande.

Läs mer på CSN:s webbplats om hur du skriver yttrande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vägledning i ditt arbetsliv - för dig som är anställd

Är du osäker på om utbildning och omställningsstudiestöd är rätt för dig? Du som är anställd på en arbetsplats utan kollektivavtal kan ansöka om kompetensstöd och få vägledande samtal i upp till tre månader.

Läs mer om kompetensstödet - för dig som är anställd

Vanliga frågor och svar

Egenföretagare är du som driver verksamhet i:

 • enskild firma,
 • handelsbolag,
 • kommanditbolag eller
 • aktiebolag

Alla utbildningar i Sverige som ger rätt till studiemedel, kan också ge rätt till omställnings­­­studiestöd. Det kan till exempel vara utbildningar på yrkeshögskola, universitet, högskola, komvux och folkhögskola.

Några villkor är speciella för omställnings­­studiestödet:

 • Utbildningen ska stärka din ställning på arbetsmarknaden utifrån arbets­marknadens behov av kompetens.
 • Till och med året du fyller 39 år får inte utbildningen vara längre än 80 heltidsveckor (cirka två år) eller motsvarande antal veckor på deltid.
 • Från och med året du fyller 40 år finns ingen begränsning på utbildningens längd.
 • Oavsett utbildningens längd kan du inte få omställnings­­studiestöd för mer än 44 veckors studier på heltid eller motsvarande antal veckor på deltid.

Läs mer på CSNs webbplats om vilka utbildningar som ger rätt till studiemedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om din arbetsplats saknar kollektivavtal och du tillhör Den offentliga omställnings­organisationen kan du inte få omställnings­studiestöd för utbildningar som inte ger rätt till studiemedel (är CSN-berättigade).

Läs mer på CSNs webbplats om vilka utbildningar som ger rätt till studiemedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Omställnings­­studiestödet är till för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­­marknaden.

Omställnings­studiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön, upp till ett maxbelopp, dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Du kan få stödet i 44 veckor; längre om du studerar på deltid.

För att få omställnings­studiestöd ska du vara minst 27 år, ha arbetat i minst 8 år och läsa en utbildning som stärker din ställning på arbetsmarknaden. Det finns även fler villkor som du måste uppfylla.

Mer information om omställningsstudiestödet hos CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ja, du kan få ett yttrande men från en annan registrerad omställnings­organisation. Prata med din arbetsgivare, din personalavdelning eller ditt fackliga ombud om vilken registrerad omställnings­organisation du tillhör.

Här hittar du registrerade omställnings­organisationer

På en arbetsplats utan kollektivavtal finns inget avtal mellan en arbetsgivare/arbetsgivarorganisation och ett fackförbund om rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen.

Är du osäker på hur det är på din arbetsplats? Prata med din chef, din personalavdelning eller fackliga ombud.

Kollektivavtal är en skriftlig överenskommelse mellan parterna på arbetsmarknaden. Det beskriver dina och arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter gentemot varandra, till exempel när det gäller lön, pension, försäkringar och omställning.

Relaterad information

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 september 2023
Hjälpte informationen på denna sida dig?